piątek, 21 września 2012

Czas na przetwory - Najlepsza papryka konserwowa

Witajcie:)
Dzisiaj przedstawiamy Wam kolejny pomysł na domowe przetwory. U nas w domach półki są już prawie zapełnione słoikami, lecz nie może na nich zabraknąć miejsca na marynowaną paprykę. Przez wiele lat robiła ją mama Julki, a odkąd Basia spróbowała tę paprykę, też wykonuje ją u siebie. Poniżej podamy Wam przepis na paprykę konserwową, która w rodzinie Julki od bardzo dawna nazywana jest koncertową. Wyróżnia ją chrupkość i wyjątkowy smak. Jest to jeden z naszych ulubionych przepisów na domowe przetwory. A Wy jakie przetwory lubicie robić (jeść) najbardziej? smile:)

Składniki(na ok. 9 słoików 0,75l):
3,5 kg papryki
główka czosnku
pęczek kopru

zalewa:
12 szklanek wody
3 szklanki octu
2 (niepełne) szklanki cukru
2 łyżki soli
czubata łyżka ziół prowansalskich
10 ziarenek ziela angielskiego
6 liści laurowych
2 goździki

Przygotowanie:
1. Paprykę umyj, osusz i pokrój w paski. Czosnek obierz, a każdy ząbek przekrój na mniejsze kawałki.

2. Do umytych ciepłą wodą i wysuszonych słoików powkładaj, pokrojoną paprykę, trochę kwitnącego kopru i kawałki czosnku.


3. Przygotuj zalewę. Podane składniki zagotuj pod przykryciem i ostudź do letniej temperatury. Jak woda z octem i przyprawami zagotuje się, wyjmij liście laurowe i goździki.

4. Zalewaj każdy słoik przestudzoną zalewą, mieszając ją trochę przy wlewaniu, by do każdego słoika dostały się przyprawy. Zakręć słoiki, ale nie bardzo mocno.

5. Ustaw słoiki w garnku wyłożonym ściereczką kuchenną. Nalej wodę do 3/4 wysokości słoików i na średnim ogniu podgrzej garnek. Gdy woda zacznie delikatnie bulgotać, gotuj całość jeszcze ok. 7 minut. Zdejmij garnek z ognia na kolejne 5 minut. Załóż rękawice kuchenną i wyjmij słoiki z garnka. Dokręć pokrywki i ustaw słoiki do góry dnem.


Nasze oceny:
Basia: Papryka jest pyszna, chrupiąca, nie rozmięka się, jak to mi się zdarzało w przypadku innych przepisów. Bardzo ją lubię i wiem, że ten przepis będzie "gościł" u mnie co roku:) Mniam! Moja ocena: 10/10

Julka: Przepis na paprykę koncertową jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Uwielbiam ją jeść do kanapek. Moja ocena: 10/10

2 komentarze:

  1. fajny pomysł z tymi ziolami, takiej nie próbowałam i chyba spróbuję zrobic ;)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter